Dopravných nehôd bolo v Prešovskom kraji menej ako pred rokom

15.03.2005 Celý región

Za prvé dva mesiace tohto roka evidovali na cestách Prešovského kraja 1166 dopravných nehôd, čo je o 48 prípadov menej ako v rovnakom období minulého roka. P...
Za prvé dva mesiace tohto roka evidovali na cestách Prešovského kraja 1166 dopravných nehôd, čo je o 48 prípadov menej ako v rovnakom období minulého roka. Pri 130 z nich došlo k zraneniu, zomrelo 12 osôb, ťažké zranenia utrpelo 38 a ľahké zranenia 157 osôb. Celkovú škodu odhadli policajti na vyše 85 miliónov Sk.

Vyplýva to z informácií, ktoré 8. marca poskytla médiám hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Magdaléna Fečová. Podľa nej jediným nepriaznivým trendom je vzrast počtu dopravných nehôd so smrteľnými následkami. Oproti minulému roku ide o jednu usmrtenú osobu viac, čo zapríčinilo hlavne to, že vo februári zomrelo na cestách o sedem osôb viac ako pred rokom.
Vodiči motorových vozidiel zavinili v prvých dvoch mesiacoch roka 1065 dopravných nehôd, pričom asistenciu alkoholu policajti zistili v 39 prípadoch.
Najčastejšími príčinami havárií spôsobených vodičmi bolo porušenie základných povinností, nesprávny spôsob jazdy a neprimeraná rýchlosť. Najviac nehôd v prvých dvoch mesiacoch roka sa stalo v okresoch Poprad (288) a Prešov (254), pričom sa zväčša vyskytli na cestách I. triedy (asi jedna tretina z celkového počtu), najmenej - 13 nehôd bolo na diaľnici. Policajné štatistiky potvrdili, že najkritickejším dňom je piatok (210 nehôd), potom streda (200), naopak najmenej nehôd sa stalo v nedeľu (86). Najnehodovejším obdobím dňa bol časový úsek medzi 12. až 16. hodinou (342), potom rozmedzie 8. až 12. hodina (303).

(jj)
 

Vyberte región

mark